Es tracta d'un castell medieval d'estil romànic amb una extensió de 5.404 m2.

La història del castell de Claramunt es remunta a finals del segle X quan al 978 és esmentat en una butlla del Papa Benet VII. Amb tot, el castell (o part d'ell) com a tal no es documenta clarament fins al 986 quan el rei Lotari confirma a l'església de Santa Maria, annexa al castell, entre les pertinences del monestir de Sant Cugat del Vallès.

La propietat del castell va estar en mans de la família Claramunt fins que a començaments del segle XIV (1306) va ser venut als senyors de Cardona, passant a engrandir les terres que aquests tenien a la comarca de l'Anoia. Com vulgui que siguin les coses, i per aquelles raons que fan que les famílies patrícies es relacionin unes amb les altres, a finals del segle XVII les terres i el castrum passaren a mans dels ducs de Medinaceli.

El recinte ha patit diverses destruccions i remodelacions al llarg de la seva història. Cap a l'any 1463, durant la guerra entre la Diputació del General i Joan II, va partir una de les principals destruccions, amb tot, els comtes de Cardona el van acabar reconstruint. L'any 1714 el castell va tornar a ser víctima de la debastació, tot i que no va arribar a l'extrem de l'anterior, en aquest cas a mans de les tropes de Felip V. Durant l'última guerra carlina el castell va ser fortificat per darrera vegada, tot i que feia molts anys que no tenia un ús militar.

 

La persona que estigui interessada en fer-hi una visita ha de saber que existeixen dues modalitats: la dels majors i la dels nens. És un dels pocs exemples de visita guiada per a infants. Nosaltres la vàrem fer amb els nostres fills i vàrem quedar encantats.

Com arribar-hi:

Seguint la comarcal 244 entre Igualada i Capellades en el punt kilomètric 5,700. Se situa a uns 1.000 metres de la carretera.