Presentació

Hola a tothom.

Aquest racó de la xarxa està pensat i dissenyat amb la intenció de divulgar una petita porció de la gran riquesa històrica i cultural de Catalunya. Soc Josep Maria Arias Fayula, historiador, arqueòleg i un gran apassionat de la nostra terra.

En aquesta web hi podeu trobar un resum de la història del país. Hi ha una secció específica per a cadascun dels períodes (menú inicial), on tracto de relatar a grans trets els esdeveniments més importants de cada època. Veureu que els continguts són molt sincràtics i mancats de grans explicacions, es tracta doncs, d'un compendi de dades bàsiques per entendre i visulitzar de forma senzilla i didàctica allò que després podeu ampliar, si us interessa, en l'apartat de bibliografia, o acudint personalmet a aquells jaciment i/o museus que vaiog recomanant en cada punt.

En la secció "Quadern de viatges" hi aniré posant un llistat de les sortides que aniré fent periòdicament, sovint juntament amb la meva família. Si clickeu al damunt de la visita desitjada anireu a un enllaç dintre de la mateixa pàgina on hi posaré fotografies i comentaris, així com una explicació del lloc i una valoració final, sempre segons el meu criteri. Al llistat hi podreu observar que en alguns casos hi apareix un requadre amb la paraula "Video", si hi clickeu us descarregarà un micro-documental de l'indret triat on miraré de fer-vos cinc cèntims d'allò que us hi podeu trobar.

 
 

Josep Maria Arias Fayula

Llicenciat en història (UAB)

Màster en Mediterània antiga

(UOC - UAB - UAH)

 

La part d' "Artícles" inclou treballs inèdits relacionats amb la història i/o l'arqueologia de Catalunya. Es tracta d'escrits basats en investigacions pròpies de tot tipus de temàtiques entre la prehistòria i el món medieval, períodes en els que vaig centrar els meus estudis universitaris.

Tant en l'apartat de "Quadern de viatges" com en el d' "Artícles", em podeu fer arribar, si així ho desitjeu, les vostres experiències per tal de publicar-les juntament amb les meves. Trobareu les explicacions de com fer-ho en cadascuna de les pàgines esmentades.

A la pàgina d'inici haureu pogut observar que hi ha tres apartats "l'historiador/a", "l'arqueòleg/oga" i "l'aficionat/da". Aquí dintre hi faig una sèrie de reflexions i consideracions a títol personal. No es tracta de les definicions ortodoxes que apareixen en la majoria de llibres, si no, d'un compendi d'impressions que faig des del coneixement de les matèries, la qual cosa no vol dir que sigui ni millor ni pitjor, simplement es tracta del meu punt de vista, com a mínim en els dos primers epígrafs, el tercer és una mica diferent doncs tracto d'inculcar una sèrie de valors i condicionants a tot aquell aficionat per tal que sigui coneixedor de les normatives vigents en quan a patrimoni i per què, sense deixar de fer una tasca que li pugui resultar entretinguda, no malmeti allò que als professionals ens agradaria poder documentar. Aquesta és la secció més complerta. A més a més de les quatre coses bàsiques que un aficionat pot fer, i també les que no hauria de fer, hi descric una sèrie de tècniques i de coneixements bàsics per a identificar elements d'un jaciment, assentament, o productes manufacturats (ceràmica, numismàtica, edificis, ...) i situar-los cronològicament en una època determinada de l'antiguitat.

En els darrers anys les subvencions a la cultura han minvat de forma significativa, i no cal dir-ho, pel que fa als treballs arqueològics i de conservació del patrimoni. És per això que entre tots hem de procurar de mantenir, en el major grau que sigui possible, intactes aquells jaciments, pintures, gravats, edificis, etc. que pertanyen a tots, no a la Generalitat, ni als ajuntaments, ni a les diputacions, ni res d'això, el patrimoni cultural és de tots, i entre tots hem de contribuir en la tasca de mantenir-los vius.

Afegir finalment que en aquesta Web no hi trobareu cap tipus de confrontament ni posicionament nacionalista, aquest no és l'espai per a aquesta mena de comentaris ni referències polítiques. No és que no tingui aspiracions ni pensaments reivindicatius al respecte, però aquesta pàgina que ha estat creada únicament i inequivocament amb finalitats informatives, culturals i didàctiques.

 
 
Desitjo que us agradi.