La fundació mítica de Roma al 753 a.n.e. queda molt lluny del primer contacte a terres catalanes. Més de quatre segles hauran de passar per trobar les causes i conseqüències de l'acció romana a occident.

Quan els romans arriben a casa nostra es troben amb unes estructures polítiques, socials i culturals prou establertes, i el comerç internacional ja forma part del dia a dia dels poblats íbers i amb tota seguretat, molts mercaders romans tenien contacte de forma directa o indirecta amb els seus homòlegs íbers. I que els íbers eren coneguts a la mediterrània és evident tot rellegint les fonts, doncs és coneguda la participació, temps ençà, de mercenaris íbers en batalles a l'estranger, principalment al costat dels púnics.

Precisament són les successives guerres entre Cartago (púnics) i Roma les que acabaran portant a aquests segons a Catalunya i a establir-s'hi de forma permanent, fins que segles més tard faran acte de presència els gots. Les cronologies inicials dels períodes republicà i alt imperials són força clares, però determinar quan s'acaba el moment baix imperial i el domini romà és quelcom més complicat i varia segons les fonts consultades. Per a alguns autors no entrarem a la fase medieval fins a l'aparició dels musulmans a casa nostra (any 713), per a d'altres és la caiguda de roma, a l'any 476, la que marca la fi de l'època, i n'hi ha que van una mica abans en el temps i situen els primers passos de l'era medieval al 325, després que Constantí declarés el cristianisme com a religió ficial de limperi. Jo soc d'aquest parer, però els esdeveniments d'un i altre costat del món conegut fins aleshores no sempre s'han de generalitzar, cada regió té les seves característiques pròpies que fan que les dates és moguin amunt i avall. Com a norma general, es pensa que el període romà a Catalunya conclou amb l'entrada del regne dels gots. Aquí el situarem al 476, quan la Tarraconense, província romana amb lligams ja molt debilitats amb l'imperi, va trencar definitivament amb les restes d'aquest per exercir l'autogovern.