Aquest és un tema en el que no hi entraré massa a fons, la quantitat de moneda amb el metall, les representacions i el pes que tenen, farien interminable aquest racó de la web. Aquí només hi van quatre pinzellades a mode de guia, però per a aquells que hi estigueu més interessats, dir-vos que a internet hi ha desenes de recursos de gran qualitat, aqú en teniu un parell:

http://www.wildwinds.com/coins/index.html

http://www.denarios.org/

La moneda com a tal apareix al regne de Lidia al segle VII a.n.e. i els materials més usats són l'or i la plata, després ja vindran les de bronze, coure, estany i les aliacions que permetran rebaixar el cost, però també devaluen la moneda. Dos aliacions molt freqúents són el Calc (coure + zenc) i el Billó (plata + coure).

La moneda romana apreix durant la república, cap al segle III a.n.e. i com en totes les societats té diverses utilitats, serveix com a material d'intercanvi, però també per potenciar les imatges, tant de l'estat, com dels seus governants. Una de les primeres premises que hem de tenir molt clares (i que és evident) és la datació ante quem i post quem. Què vol dir això? Doncs que si trobem una moneda que hi porta escrit el nom de l'emperador Adrià amb la seva cara impresa, per exemple, ja sabem que aquella moneda és com a mínim de l'any 117, doncs és el seu primer any d'emperador, no pot ser anterior, i és molt difícil que sigui posterior al 138 quan mor. Aquesta ja és una base cronològica, el problema és que dins del seu mandat, com en el de la immensa majoria, es fan múltiples encunyacions amb reversos diferents, llegendes, diferens...

Sistema monetari de la República Romana (290 - 225 a.n.e.): classificació de les monedes de major a menor valor.

As Signatum (AE)- As Grave Libral (AE)- Litra (AE)- Didracma (AR)- Dracma (AR)

Moneda de la República (225 - 212 a.n.e.)

As (AE)- Didracma (AR)- Dracma (AR)- Estàtera (AV)- 1/2 Estàtera (AV)

Moneda República (211 - 202 a.n.e.)

"60 asos"(AV) - "40 asos"(AV) - "20 asos"(AV) - Victoriatus(AR) - 1/2 Victoriatus(AR) - Denari(AR) - Quinari(AR) - Sesterci(AR) - As(AE) - Semis(AE) - Triens(AE) - Quadrans(AE) - Sextans(AE) - Uncia(AE).

AE: Coure - AR: plata - AV: Or.

Fins al moment la imatge de les monedes és d'una divinitat o d'algun motiu romà, però no la imatge de cap mandatari. Cap a finals de la República alguns magistrats monetaris posen la imatge d'algun dels seus antecessors com a homenatge. El primer mandatari que ho farà és Cèsar. A partir d'August hi haurà una sèrie de reformes que resumeixo a continuació.

Reforma d'August (segle I):

La Reforma de Caracalla de l'any 214 introdueix el Doble Denari.

La Reforma de Dioclecià de l'any 294 afegeix l'Argentus (plata) i el Follis (billó).

Al 324 hi ha la Reforma de Constantí que aporta el Solidus (or), La Siliqua (plata) i el Follis de bronze.

Una nova reforma és la dels Fills de Constantí al 346. La denominació és poc segura, pot ser "pecunia maiorina o "Centinionalis", són quatre monedes de major a menor diàmetre i de coure.

La darrera reforma que aporten els romans és la d'Anastasi (emperador d'orient) al 498 que introdueix nominals de bronze de 40, 20, 10 i 5 Nummi.

 
 

A Catalunya hi ha diferentes ceques, lloc de producció de moneda, a Empúries n'hi havia una de moneda grega, i a Dertosa, Barkeno i Tarraco, per exemple, n'hi ha d'època romana.

Al segle V arriben els Visigots aquests porten dos tipus de moneda nova: El solid i el Tremís, que bàsicament són d'origen biçantí.

Tremis d'Or de Sisebuto

Font : Wikipèdia